EMDR

- Eye Movement Desensitization and Reprocessing -
Delta Groepspraktijk EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, in het Nederlands ook wel “oogbeweging desensitisatie en reprocessing” genoemd. Het is een therapeutische behandelmethode die oorspronkelijk is ontwikkeld om mensen te helpen die last hebben van traumatische herinneringen of posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Bij EMDR wordt de aandacht van de persoon gericht op verschillende vormen van bilaterale stimulatie, zoals het volgen van de hand van de therapeut met de ogen, het luisteren naar geluiden die afwisselend links en rechts worden aangeboden, of het voelen van tikjes of aanrakingen aan beide kanten van het lichaam. Terwijl de persoon zich concentreert op deze bilaterale stimulatie, worden herinneringen aan traumatische gebeurtenissen opgeroepen en geleidelijk verwerkt.

Het doel van EMDR is om de negatieve emoties, lichamelijke sensaties en gedachten die verbonden zijn aan de traumatische herinnering te verminderen en deze herinnering in een minder verstorende vorm op te slaan in het geheugen. Hierdoor kan de emotionele lading van de herinnering afnemen en kan de persoon beter functioneren in het dagelijks leven.

Het is belangrijk op te merken dat EMDR een gestructureerde therapie is die wordt uitgevoerd door getrainde professionals, zoals psychologen, psychiaters of therapeuten die specifieke EMDR-training hebben gevolgd. Het wordt niet alleen gebruikt voor traumatische ervaringen, maar ook voor andere problemen, zoals angststoornissen, depressie, fobieën en andere emotionele problemen.

Delta Groepspraktijk Michelle
Michelle Van Dyck

Psychotherapie
Familie- en systeemtherapie
EMDR-Practitioner